'Tijdelijk huren van 1 week tot 1 jaar!'

Shortstaydirect


Shortstaydirect.nl is een platform waar huurders en verhuurders van shortstay samenkomen. Een simpele maar makkelijke manier om met elkaar in contact te komen. U bepaalt met elkaar de prijs, huurtermijn en voorwaarden. 

Wij zorgen ervoor dat uw shortstay maximale exposure krijgt en gepresenteerd wordt op een aantrekkelijke manier. Onze technologie en algoritmes zorgen ervoor dat potentiële huurders eenvoudig en direct naar uw shortstay worden geleid. Uw shortstay is altijd bereikbaar voor iedereen, zowel op mobiel, tablet, laptop of desktop. Begin met het verhuren van uw shortstay!

Nieuws

Fiscale gevolgen tijdelijke verhuur eigen woning?

Als je volgens de GBA ingeschreven staat op je eigen woning dan kunnen de volgende situaties van toepassing zijn: Bij incidentele verhuur van je woning (bijv.particuliere vakantieverhuur) wordt 70% van de huurinkomsten in Box 1 belast tegen het progressieve belastingtarief. Je woning blijft in Box 1 en de hypotheekrente is nog steeds aftrekbaar voor jou. Als je een deel van je eigen woning verhuurt, bijvoorbeeld een kamer. Hier kan de kamerverhuurvrijstelling van toepassing zijn: huurinkomsten zijn onbelast als je tot € 5.246 (2018) aan kale huurinkomsten ontvangt. Verder is het van belang dat het verhuurde geen zelfstandige woning is, dat zowel jij als de huurder staan ingeschreven op het adres gedurende de hele huurperiode. Dit geldt alleen bij een verhuurperiode langer dan 6 maanden. Kom je boven de vrijstelling? Dan verplaatst dit gedeelte naar Box 3, voor dit gedeelte is geen hypotheek-rente-aftrek mogelijk. Elke situatie is verschillend en we raden aan om bij een belastingexpert of de belastingdienst verder te informeren.

11 Juli 2018

Rechtbank Noord-Holland:tijdelijke verhuur gedeelte eigen woning onbelast

Als een bij de eigen woning behorende ruimte tijdelijk wordt verhuurd aan derden, dan zijn de huuropbrengsten onbelast. De regeling voor tijdelijke verhuur van de eigen woning is niet van toepassing, omdat daarvoor de gehele woning tijdelijk ter beschikking moet worden gesteld. Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland.

De casus

Een echtpaar had bij hun eigen woning die als hoofdverblijf kwalificeerde een bedrijfsruimte. In 2011 liet het echtpaar de bedrijfsruimte slopen om op die plek een schuur annex tuinhuis te bouwen met de bedoeling om te verhuren aan toeristen. De verhuuropbrengst in 2015 was totaal € 3.564. Bij de aangifte inkomstenbelasting 2015 is de opbrengst van de verhuur van het tuinhuis niet opgegeven. De Belastingdienst legde vervolgens een navorderingsaanslag 2015 op ter grootte van € 2.494 (70% van de huuropbrengsten).

De Rechtbank Noord-Holland stelt vast dat het tuinhuis een aanhorigheid is van de woning. De Belastingdienst stelde dat tijdelijke verhuur van het tuinhuis gelijkgesteld moet worden met tijdelijke verhuur van de woning. De rechtbank ging hier niet in mee. De wet eist voor de regeling van tijdelijke verhuur een tijdelijke verhuur van de gehele woning en niet van een deel van een woning. Dit blijkt ook uit de parlementaire geschiedenis bij de regeling van tijdelijke verhuur. De rechtbank vernietigt de navorderingsaanslag.